SPRAKELOOS, het veelgeprezen boek van Tom Lanoye wordt verfilmd door Caviar

Caviar en Paradiso Filmed Entertainment kondigen met trots de boekverfilming van SPRAKELOOS aan, in een regie van Hilde Van Mieghem. De opnames van SPRAKELOOS starten deze zomer.

Donderdag 21 april 2016 — In SPRAKELOOS schetst Tom Lanoye een portret van de levendige, flamboyante Josée, vertolkt doorViviane De Muynck, die na een beroerte nog slechts een schim is van zichzelf. Haar zoon en schrijver Jan Meermans kan maar moeilijk deze nieuwe realiteit aanvaarden en vlucht in zijn werk. Stany Cretsneemt de rol van deze druk bezette romancier voor zijn rekening. De vader van Jan, Roger, wordt vertolkt door Rik Van Uffelen. Marie Vinck en Flor Decleir spelen de jonge Josée en Roger. Hans Kestingspeelt de rol van Roel, de partner van Jan.

Deze fantastische cast zal ongetwijfeld de personages van Lanoye ijzersterk neerzetten en het boek en zijn schrijver alle eer aandoen.

Synopsis
Het leven van de succesvolle schrijver Jan Meerman wordt ondersteboven gekeerd wanneer zijn moeder onverwachts een beroerte krijgt. Zijn flamboyante en levendige moeder verliest haar spraakvermogen. Haar spraak wordt herleid tot jammerlijke kreten en brabbeltaal.
Jan worstelt in deze moeilijke periode met de deadline van zijn nieuwe roman. De confrontatie die Jan moet aangaan met zijn moeder dwingen hem om alles in vraag te stellen, ook zijn literaire prioriteiten. 

De film is een productie van Caviar en kwam tot stand met de steun van Tax Shelter, VRT en Telenet. De film kon rekenen op steun van het VAF/Filmfonds voor Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz. SPRAKELOOS wordt verdeeld door Paradiso Filmed Entertainment.

Het boek werd uitgegeven door Prometheus.

Tom Lanoye is een veelzijdig auteur. Op zijn palmares staan bestsellers als Sprakeloos en Ten oorlog maar ook als polemist is hij briljant,  getuige zijn net verschenen bundel vlammende polemieken: Revue Lanoye. Filippica.

Over Sprakeloos:
‘Definitief in de galerij der groten. Een schrijver op het toppunt van zijn kunnen.’ De Standaard
‘Het boek van zijn leven. Lanoye haalt al zijn vertelkracht en stilistische brille boven.’ Humo
‘Virtuoos proza  in het allermooiste Vlaams. Sprakeloos, zo laat Lanoye zijn lezer achter.’ Elsevier

Hilde Van Mieghem studeerde in 1981 af aan Studio Herman Teirlinck. Als actrice was ze te zien in diverse Vlaamse, Nederlandse, Franse en Duitse films en tv-series. Ze schrijft ook scripts en is regisseur van onder andere De Kus (2004) en De suikerpot (1997). In 2010 regisseerde ze haar grootste succes tot nu toe: de romantische komedie Smoorverliefd.

 

Over CAVIAR

CAVIAR, een bekroond productiehuis met zetels in Antwerpen, Brussel, Los Angeles, Parijs en Londen, is met hun langspeelfilms en prestige fictiereeksen in de laatste jaren uitgegroeid tot één van de leiders in de Belgische filmproductie. CAVIAR streeft naar het maken van kwaliteit die inspireert, entertainment biedt en intrigeert op Belgische bodem en op internationaal vlak, met nieuw jong talent, alsook met ervaren regisseurs, schrijvers en acteurs. CAVIAR is eveneens gespecialiseerd in tax shelter, waarmee het zich als interessante co-productiepartner opwerpt voor Europese filmprojecten die gedeeltelijk in België worden geproduceerd of hier in post-productiefase zijn. 

 

Voor meer info, setbezoeken, beelden of interviews, aarzel niet om contact op te nemen met:
Marie Lemaitre
marie@talkie.be
0032 494 92 21 52