Persdossier Floraliën Gent

Persdossier Floraliën Gent

Maandag 30 november 2015 — In de lente van 2016 krijgt Gent er met Floraliën Gent een nieuw, dynamisch en interactief stadsfestival bij. Het kunstenkwartier - de Bijlokesite, de Leopoldskazerne, het Sint-Pietersplein en het Citadelpark- wordt 10 dagen lang het decor voor een bruisend bloemen- en plantenfestival met ruimte voor een magische wereld van bloemen & planten, florale kunstinstallaties en boeiende inspiratietuinen. Het publiek kan er niet alleen kijken maar ook beleven en doen tijdens interactieve en participatieve workshops. 

Na talrijke edities langsheen de Floraliënhal en Flanders expo keert Floraliën Gent nu terug naar de stad. Op 4 locaties van het Kunstenkwartier - de Bijloke, de Leopoldskazerne, het Sint- Pietersplein en het Citadelpark - brengen nationale en internationale topfloristen, siertelers, tuinarchitecten en kunstenaars hun mooiste creaties. Naast een groot aanbod aan workshops, pop-ups, green- en conceptrooms, toont de Vlaamse sierteeltsector de laatste ontwikkelingen op gebied van onderzoek & innovatie.

Bereid je voor op een dynamisch en interactief stadsfestival voor klein en groot.

Kom, kijk, beleef en doe mee aan de verschillende activiteiten en mis dit floraal paradijs van geuren en kleuren niet!

IN DE KIJKER
BLOEMEN & PLANTEN
Bloemen en planten veroveren de harten van iedereen. Ze spelen de hoofdrol. Verwacht je aan een nieuw en verrassend parcours.

FLORALE CREATIES
De grootste bloemenkunstenaars uit de 4 windstreken nemen een belangrijke plaats in op alle sites. Bewonder het werk van topfloristen en grootmeesters floristiek in confrontatie met de historische locaties en kunst.

INSPIRATIETUINEN
Tuinieren is populair. In de stad of op het platteland, horizontaal of verticaal, alleen of samen. Laat je inspireren om zelf groene vingers te kweken en breng groen in de stad, straat of bij je thuis.

KUNSTINSTALLATIES
Ter gelegenheid van haar 35ste editie plaatst de Floraliën voor het eerst ook kunst op het programma. Binnen- en buitenlandse kunstenaars brengen florale installaties van topniveau op spectaculaire locaties.

Kortom, Floraliën Gent biedt in 2016 een grensverleggende tentoonstelling die op educatieve en interactieve wijze de natuur binnen de stadsgrenzen brengt. Het event is met deze nieuwe aanpak meer dan ooit de uitstraling van de Vlaamse sierteeltsector en zet mee het belang van onderzoek en innovatie in de kijker.

EYECATCHER
BEWONDER FLORALE CREATIES VAN VLAAMSE TOPFLORISTEN OP ALLE SITES

MARK COLLE & TEAM
Floraal werk op de site van het Sint-Pietersplein.

Mark Colle is allesbehalve een gewone florist. Op zijn vijftiende stopte hij met school en belandde hij in de bloemenkunst. Door zijn werk voor Dries Van Noten, Ann Demeulemeester en Raf Simons is Mark een veelgevraagd florist die met zijn bloemencreaties de wereld rondreist. http://www.baltimorebloemen.be

GEERT PATTYN
Floraal werk in de Floraliënhal.

Geert Pattyn geniet grote bekendheid in binnen- en buitenland door demonstraties en workshops, deelnames aan wedstrijden en als redacteur voor Fleur Creatief. De stijl van Geert kan je omschrijven als puur, eenvoudig en natuurlijk.
http://www.geertpattyn.be

STEF ADRIAENSSENS
Stef Adriaenssens was cursist bij de 'Daniël Ost Flower School' en deelnemer aan de werkgroep 'Alluvium'. Vakmanschap verwierf hij via wedstrijden, lesgeven, exposities en productdesign. Wat Stef het meeste kenmerkt is zijn queeste naar pure schoonheid, maar dan liefst in een fris design. http://www.floristiek.com

TOM DE HOUWER
Monumentale florale ingang aan de Bijlokesite.

Tom De Houwer is opgeleid als grafisch ontwerper, maar koos floral design. Hij wordt regelmatig gevraagd voor fotoshoots voor tijdschriften, (Fleur Creatief & Fleur@home) en ontwierp een pottencollectie voor Serax. Tom geeft regelmatig workshops en demonstraties, voor zowel professionele floristen als bloemschikkers. Hij werkt ook graag aan exhibities op grote schaal. http://www.tomdehouwer.com

FREDERIEK VAN PAMEL
Floraal werk in het Forum van het MSK .

Frederiek Van Pamel is een bloemenkunstenaar met een interieur- en conceptstore. Hij heeft een voorliefde voor bijzondere objecten, van klein- naar grootmeubel, van lief klein boeketje tot het royale bloemstuk of bijzonder geurende rozen, vers uit Ecuador. http://www.frederiekvanpamel.be

4 SITES – 4 THEMA’S
Telkens vanuit een aparte invalshoek gaan bloemen en planten in dialoog met mooie en prestigieuze stadslocaties in het Gentse Kunstenkwartier.

BIJLOKESITE
EAST MEETS WEST
Met gastland Japan beland je in de wereld van azalea’s, camellia’s en bonsais.
De grootste bloemenkunstenaars uit Oost en West brengen hun mooiste creaties tot leven. Treed binnen in de wereld van Ikebana met topfloriste Akane Teshigahara en bewonder de Japanse bloemsierkunst.

EYECATCHER
AKANE TESHIGAHARA

Akane Teshigahara is een van de grote namen tijdens Floraliën Gent. Deze internationale floriste werd de vierde “Iemoto” (headmistress) van de Sogetsu School in 2001. Ze brengt op verschillende plaatsen in Japan “Iemoto Ikebana Live”. Daarnaast werkt ze samen met kunstenaars uit verschillende disciplines zoals dansers, musici, kalligrafen, etc. Al 20 jaar zet ze zich in voor de “Akane Junior Class” waarbij ze kinderen helpt om hun gevoeligheid te ontwikkelen door ikebana. Ook is ze gastdocente aan de Joshibi University of Art and Design sinds 2014.

Japan is eregast op de Floraliën 2016. Gent en Kanazawa zijn zustersteden sinds 1971 en hebben al 150 jaar zowel artistieke, economische als bestuurlijke banden met elkaar. In het kader van deze mooie samenwerkingsovereenkomst zal de stad Kanazawa een Japanse tuin inrichten op Floraliën Gent 2016.

LEOPOLDSKAZERNE
BOMEN EN DE STAD
Groen in de stad is dé trend. Verticaal tuinieren is hier een mooi voorbeeld van. Bloemen, planten en bomen maken de stad tot een aangename en leefbare omgeving. Dat ontdek je allemaal op het binnenplein van de kazerne.

SINT-PIETERSPLEIN
VERLEDEN EN TOEKOMST
Zinnenprikkelende voorstelling van laurier tot rozen, van rododendron tot de sprekende plant.
In de Sint-Pieterskerk hangt een reusachtige bloemenluchter en in de pandgangen van de abdij ontmoeten bloemen en hoofdzonden elkaar. Ga op de sofa bij de plantenpsychologe, ontdek stadslandbouw in de Wereld van Kina en vergeet zeker de abdijtuin niet met de adembenemende land art installatie van Bob Verschueren. Pure beleving!

EYECATCHER
TOMAS DE BRUYNE i.s.m. HITOMI GILLIAM EN NATALIA ZHIZKO

Imposante bloemenluchter in St-Pieterskerk
In het barokke kader van de St-Pieterskerk creëert Tomas De Bruyne, Belgisch internationaal gerenommeerd florist samen met twee topfloristen Hitomi Gilliam (Canada/USA) en Natalia Zhizko (Rusland) een majestueuze bloemenluchter.
Het ontwerp van De Bruyne respecteert enerzijds de architectuur van de St-Pieterskerk en voegt anderzijds moderne toetsen van kleurrijk kristal toe die verwijzen naar de glasramen. De zon in de koepel zorgt voor een sterk visueel en speels karakter zodat je op elk moment van de dag de bloemen op een andere manier ontdekt.
Kunst is de barometer van een tijdsgeest. Tomas De Bruyne gebruikt rijke speelse kleuren, barokke vormen, bloemen, materialen, afwerkingen en producten die beantwoorden aan de hedendaagse trends.

CITADELPARK
EEN FEEST VOOR ALLE ZINTUIGEN
De Floraliënhal, terug van weggeweest met in de hoofdrol de Vlaamse sierteeltsector. Siertelers, floristen, creatieve ontwerpers en tuinarchitecten tonen hun vakmanschap en verheffen bloemen en planten tot dé ultieme emotie.
Kuier doorheen de showtuinen en inspiratietuinen die perfect aansluiten bij de laatste trends.

EYECATCHER
DE FLORALIËNHAL NA 30 JAAR OPNIEUW IN HET GROEN

Het concept van de groepsstand AVBS in de Floraliënhal is ontwikkeld door het architectenteam Inge De Bruycker, Denis Dujardin en Geert Pattyn.
De stand zal een “landschap” zijn en geen “naast elkaar plaatsen” van individuele bravoure- stukken. De Gentse Azalea blijft een belangrijke rol toebedeeld, maar de focus zal liggen op de context waarin azalea’s kunnen gecombineerd worden. Deze benadering sluit aan op wat in de hedendaagse groenbeleving aan de orde is. Soberheid met een sterke eenduidige vormtaal is het motto. Op de tweede plaats komt kleurcompatibiliteit. Het ganse landschap van de AVBS groepsstand zal bestaan uit verschillende kleur-kamers of kleur-zones met een thema.

Groene en bloeiende kamerplanten, tuinplanten, éénjarigen, snijbloemen, ... worden samen gezet en gecombineerd in één grote landschappelijke sculptuur.

EYECATCHER
GERDA STEINER & JÖRG LENZLINGER

Metafloristiek - Monumentale kunstinstallatie in Museum voor Schone Kunsten
In de centrale hemicyclus van het MSK laat dit kunstenaarsduo een installatie groeien met materiaal dat ze in Gent verzamelen (uit de plantentuin, parken, lokale producenten) en met materiaal uit hun eigen collectie (delen van planten, kunstmatige planten, curiositeiten). De kunstenaars kijken er naar uit om deze ruimte te vullen met kwetsbaar en uitbundig floraal leven. Slenter onder de installatie, leg je neer op een van de bedden en verlies je in de details.

PRAKTISCH
WANNEER

Van vrijdag 22 april tot en met zondag 1 mei 2016, telkens van 8u00 tot 22u00 (laatste toegang om 21u00)

WAAR

Floraliën Gent vindt plaats in het kunstenkwartier van Gent. Op het parcours is er gelegenheid voor een hapje en een drankje.

Bijlokesite, ingang Godshuizenlaan, Gent Leopoldskazerne, Gent
Sint-Pietersplein, ingang Sint-Amandplein, Gent Citadelpark, ingang Charles de Kerchovelaan, Gent

PRIJS

Dagticket (van 22 t/m 24/4/2015): € 35
Dagticket (van 25 t/m 1/5/2015): € 32
Reductietarieven voor kinderen, jongeren, studenten, scholen en groepen.

Bestel nu al je tickets via de website – www.floralien.be of telefonisch op het nummer
+32 (0)70 345 999 (€ 0.30/min.; elke werkdag telefonisch bereikbaar van 9u00 tot 12u30 en van 13u30 tot 18u00)