Kunstenfestival The Crystal Ship meert aan in Oostende

Kunstenfestival The Crystal Ship meert aan in Oostende

Nieuw tweejaarlijks kunstenfestival start volgende week!

Donderdag 24 maart 2016 — Van 28 maart tot 10 april ontvangt Oostende meer dan 20 kunstenaars die hun stempel op de stad zullen drukken. Internationaal gerenommeerde namen als Roa, Fintan Magee, Faith47, Robert Montgomery en Cyrcle zullen grote muurschilderingen maken in de Stad aan Zee. Op 10 april zullen alle kunstwerken voorgesteld worden. Het eerste kunstwerk langs de A10 werd ondertussen al gerealiseerd. Meer dan 100 Oostendenaars stelden hun muur ter beschikking van het kunstenfestival. 

Artists in Residence

“Het is ongezien dat een kunstenfestival in dit genre zoveel internationale artiesten samenbrengt”, aldus Curator Bjorn Van Poucke. “The Crystal Ship zal bij zijn eerste editie meteen het grootste van Europa zijn”.

Alle artiesten zullen tussen 28 maart en 10 april op verschillende momenten aan het werk te zien zijn op heel wat spectaculaire locaties in Oostende. 
Het Achturenplein wordt centrale locatie voor The Crystal Ship, hier krijg je je plannetje om je tour te starten. 
Overdag kan je er terecht voor de workshops van het Kinder Cultuur Festival Springtij of om iets te drinken in onze bar. Vanaf 4 april zul je hier ‘s avonds ook de artiesten aantreffen. Bovendien zal Elian hier ook aan de slag gaan om een werk te realiseren.

De line-up voor het festival is ondertussen helemaal rond en omvat heel wat grote kleppers, hieronder een overzicht van wie waar te zien is (kan nog veranderen):

Pixel Pancho - Italië -  02/04 tot 05/04 - Tea-room Georges
Pixel Pancho gaat aan de slag in de Adolf Buylstraat op de zijgevel van Tea-Room Georges

Elian - Argentinië – 26/03 tot 31/03 - Achturenplein (hoek Sint-Niklaasstraat)

Roa - België – 05/04 tot 10/04

Noir – België - 04/04 - 10/04
Stadhuis Oostende: onder de noemer “Life is Music” zal Noir hier een hommage brengen aan muzikanten met een duidelijke link met Oostende

Disorderline – België – 04/4 tot 10/4 - Stedelijk zwembad, Koningin Astrid laan 1

Robert Montgomery – Verenigd Koninkrijk - 04/04 - 10/04 - Royal Astrid, wellingtonstraat 15
Dit Oostendse hotel huist niet alleen alle artiesten, maar zal ook de locatie worden voor Robert Montgomery.

1010 - Duitsland - 01 tot 05/04 - Prinses Stefanieplein 63

Faith47 – Zuid-Afrika - 04 tot 07/04 - Sauna Aquarius, Peter Benoitstraat 77
De Zuid-Afrikaanse kunstenares zal een schildering aanbrengen op de zijgevel van dit gebouw

Smates en Locatelli – België - 04/04 -10/04 - Blauwkasteelstraat 1

Agostino Iacurci – Italië - 05 tot 10/04
Ensorinstituut: Agostino Iacurci krijgt hier een gevel ter beschikking.

Fintan Magee - Australië - 30/03 tot 10/04 - Guldensporenlaan 2
Fintan Magee zal hier een gigantische muurschildering maken van meer dan 30 meter hoog

Mr Fiksit – België - Satellite Ice - reeds voltooid
Satellite Ice: de gevel van Satellite Ice krijgt de primeur van het eerste werk van dit nieuwe kunstenfestival. “Art is for Everybody” is een quote van Keith Haring die perfect de essentie van The Crystal Ship vat. Deze muur langs de A10 is de perfecte opwarmer.

Guido Van Helten - Australië - 03 tot 10/04 - Que Mas, Hendrik Baelsekaai 40

Ella & Pitr – Frankrijk - 04 tot 10/04 - Oosteroever – Victorialaan
Ella en Pitr zullen hier een grondtekening maken van meer dan 15.000 m2

Siegfried Vynck - België - 04/04 - 10/04
Sergeant De Bruynestraat 32
Zilverlaan 71
Violierenstraat 73

Cyrcle - Verenigde Staten - 05 tot 10/04 - Parkeertoren Edith Cavellstraat

Eversiempre - Argentinië - 01 tot 10/04

Jaz - Argentinië - 03 tot 10/04

Zio Ziegler – Verenigde Staten - 03 tot 06/04

Herr Seele – België - 04/04 - 10/04

Naast de permanente kunstwerken zullen er ook enkele kunstenaars aan de slag gaan met de openbare ruimte, door het aanbrengen van kleine interventies.

Biancoshock – Italië - 8 tot 10/04
Isaac Cordal – Spanje - 3 tot 10/04

Belgische kunstenaars Jaune en Pol Cosmo zullen de Oostendse straten intrekken en zo hun handtekening achterlaten in bijna elke straat van Oostende.

Ook Burgemeester Johan Vande Lanotte is zeer enthousiast: “Deze line-up overtreft echt al onze verwachtingen. We zijn ervan overtuigd dat dit festival een grote meerwaarde is voor Oostende op lange termijn. De werken zullen minstens twee jaar blijven en zo een nieuwe kunstenroute vormen door onze Stad aan Zee”.

Showdown - 10 april

Op 10 april zullen alle muurschilderingen en installaties in de stad klaar zijn. Tijdens een feestelijke “showdown” zullen deze officieel voorgesteld worden aan het grote publiek. Verwacht je aan een speelse namiddag met foodtrucks, live-painting, music, live-uitzending Studio Brussel, …
Burgemeester Vande Lanotte zal dan ook het symbolisch laatste likje verf aanbrengen op het laatste werk vanop een hoogtewerker op 30m hoogte.
Er wordt dan ook een fiets- en wandeltocht gelanceerd die de verbinding maakt tussen alle gerealiseerde kunstwerken in Oostende. Op deze manier draagt The Crystal Ship bij tot het permanente cultuuraanbod van de Stad aan Zee. Curator Bjorn Van Poucke zal hier ook zijn book “Street Art Today” voorstellen.

Timing:
13u gaat alles van start, o.a. de live uitzending van Studio Brussel
14u start onthaalmoment burgemeester
15u start gratis drink + verdeling plannen/routes
15u performances op het plein

Mijn Muur: Oostendenaars mee aan boord!

“We zijn zeer blij dat The Crystal Ship ook zeer snel een draagvlak gevonden heeft bij de Oostendenaars”, zegt Burgemeester Johan Vande Lanotte enthousiast, “Meer dan 100 Oostendenaars, waaronder ikzelf, stelden hun muur ter beschikking van het festival. We zullen hen ook allemaal belonen met een uniek werk op hun muur.”

Muren kunnen nog ingediend worden tot en met vrijdag 25 maart via www.visitoostende.be/mijnmuur

Atelier Elysée

Fuifzaal Elysée wordt tijdens het kunstenfestival 'The Crystal Ship' omgetoverd tot Atelier Elysée. Tijdens de paasvakantie kunnen jongeren elke weekdag terecht in de Elysée (Christinastraat 18) waar jeugdhuis De Kim de bar en urban ping pong inricht en kunnen ze gratis deelnemen aan verschillende artistieke workshops. Zo zorgt Kunstacademie Aan Zee voor digitale graffiti, brengt Kliek Artistiek een workshop 'slam poetry' en een reporterslab en bouwt het kunstenaarscollectief 'KapOw' samen met jongeren aan het modulair project 'OBJEKT' waarvoor 'Nerdlab' video- en soundmapping voorziet.

“Een kunstenfestival als The Crystal Ship spreekt tot de verbeelding van veel jongeren. We willen die jongeren dan ook stimuleren en hen de kans bieden om zich in al hun creativiteit uit te leven. De diverse workshops tijdens Atelier Elysée zijn daar ideaal voor. Bovendien worden de jongeren en met hen de hele Langestraat de laatste dag getrakteerd op een fantastisch slotevent”, aldus jeugdschepen Arne Deblauwe.

Op de slotdag op zaterdag 9 april 2016 werkt de dienst Jeugd Oostende samen met Jong Oostende (organisator Instant Karma), VJOC De Kim, KAZ, Slampoetry Kliek Artistiek, KapOw en Nerdlab.

Deze organisaties en de jonge enthousiastelingen trekken samen naar de Langestraat met concerten van o.a. Jack Parrow en Woodie Smalls in Fuifzaal Elysée, maar ook met allerlei activiteiten in verschillende cafés, een vinyl-beurs, concerten, DJ-sets,.... 'All things black' wordt het motto met hiphop, funk, soul, afrobeat, jazz, ... Ook het 'OBJEKT' wordt officieel voorgesteld op de slotdag van Atelier Elysée op zaterdag 9 april.

Download high res beelden via deze link: http://press.talkie.be/nl/dir/the-crystal-ship

Voor interviews met de artiesten, curator, burgemeester of extra info en beelden, aarzel niet om contact op te nemen met: 

Marie Lemaître
marie@talkie.be
0032 494 92 21 52

The Crystal Ship - Kunstenfestival in de stad Oostende // Concept

The Crystal Ship - GULDENSPORENLAAN

The Crystal Ship - PARKING OOSTEROEVER

The Crystal Ship - Bjørn Van Poucke

The Crystal Ship - Tea-Room Georges