Internationale creatieve profielen op D.A.T.E. in Antwerpen

Internationale creatieve profielen op D.A.T.E. in Antwerpen

Vrijdag 15 januari 2016 — Van 14 tot 18 maart 2016 nodigt This is Antwerp 13 creatievelingen van over heel de wereld uit voor de tweede editie van het project D.A.T.E (Discover Antwerp Through Experience). Hierbij verkennen ze de stad en leren ze hun lokale evenknieën kennen met het oog op toekomstige samenwerkingen. De week sluit af met D.A.T.E.lab op 17 maart, een gratis congres rond creativiteit in de stad voor het grote publiek.

Er bruist iets in Antwerpen. De havenstad barst namelijk van de creatievelingen. Er zijn maar liefst 18000 professionals aan het werk in meer dan 8000 creatieve ondernemingen, goed voor 1 op 6 ondernemingen in de stad. Niet enkel bekende namen zoals Rubens, de Antwerpse zes, Jan Fabre en Tomorrowland vonden in Antwerpen hun voedingsbodem, ook opkomende innoverende profielen voelen zich hier als vissen in het water.  

En dat mag gezien en ervaren worden. Van 14 tot 18 maart 2016 zet This is Antwerp een heus creatief kamp op. Tijdens D.A.T.E. (Discover Antwerp Through Experience) ontdekken 13 internationale gasten de wisselwerking tussen creatieve ondernemers en de stad. De deelnemers zijn afkomstig van over heel de wereld, van Londen, Kopenhagen, Barcelona tot Los Angeles en Tel Aviv. Ze zijn actief in mode, food, muziek, kunst, grafisch design, fotografie, copywriting tot zelfs lichtkunst. 

Tijdens de vierdaagse worden ze ondergedompeld in een creatief bad van atelierbezoeken, workshops en brainstorms. Evengoed is er tijd voorzien om Antwerpen te verkennen aan de hand van fietstochtjes en rondleidingen van locals naar de minder bekende plekjes in de stad. 's Avonds dineert de groep telkens met 6 nieuwe locals die er kort hun werk voorstellen, met het oog op toekomstige vriendschappen en samenwerkingen.  
Zo wil mode- en muzieklabel eigenaar Ryan Leech uit Londen lokale muzieklabels ontdekken en is Shirin Mirachor uit Rotterdam geïnteresseerd om de visionaire Antwerpenaren te leren kennen. Deze docente en freelance brand strategist is alvast erg benieuwd om de creatieve influencers en kritische denkers van de stad te ontmoeten en hen een platform bieden om in contact te komen met gelijkgezinde Europese jonge creatievelingen.

De week eindigt met D.A.T.E.lab op 17 maart, een gratis congres waarvoor iedereen zich kan inschrijven (VOLLEDIG VOLZET ondertussen). Tijdens deze inspirerende avond delen zowel gevestigde creatieve ondernemers Rizon Parein en Ellen Kegels als jong en opkomend talent hun ervaringen. Zo spreken starters Thomas Van Orshaegen (BeatSwitch), Kim Soeffers (Convoi) en Dries Bols (Life Power) over hun visie, hoe ze willen groeien vanuit Antwerpen en waarom dit net een voordeel is. Als sluitstuk vervoegen de internationale gasten van D.A.T.E. deze Antwerpse creatieve locals in een panelgesprek. Ze delen er ideeën en ervaringen uit hun thuissteden in relatie tot wat ze ervaren en gezien hebben tijdens D.A.T.E.

De avond belooft een inspirerend slotmoment te worden van een bruisende week, waarbij iedereen best practices deelt.

Koen Kennis, schepen voor Toerisme: “Dertien jonge creatievelingen die Antwerpen vier dagen ten volle beleven; dat is een zeer waardevolle ervaring. Niet alleen voor hen, ook voor de stad. Ik ben ervan overtuigd dat de deelnemers gecharmeerd en onder de indruk naar huis keren. Hopelijk heeft de stad er na afloop dertien nieuwe ambassadeurs bij.”

Dit is de tweede D.A.T.E. die This is Antwerp organiseert. De editie van november 2014 bracht ook al 12 gasten uit Tokyo, New York, Barcelona, Madrid, Copenhagen, Stockholm, London, Berlin, Paris, Amsterdam, Rotterdam en Tel Aviv naar de stad. 

Praktische info rond D.A.T.E.lab:

Datum: donderdag 17 maart 2016 van 19u tot 23u
Locatie: CinemaZuid / FOMU
Toegang: Gratis mits registratie via deze link: http://www.eventbrite.com/e/datelab-tickets-20274223749
Meer info rond het programma en de bio’s van de sprekers vind je via deze link: http://thisisantwerp.be/datelab

De internationale deelnemers van D.A.T.E.:
Israel: Hagar Elazari hagarelazari.com
Denemarken: Nana Hagel nanahagel.com
Frankrijk: Nabil Nadifi hypeaintsht.com & artorientedpod.com
Ierland: Oonagh Murphy oonaghmurphy.com
Italië: Luca Domenico Ponticelli lucaponticelli.com
Nederland (Rotterdam): Shirin Mirachor do-you-get-me.com
Nederland (Amsterdam): Margot van der Krogt themakersamsterdam.com
Verenigd Koninkrijk: Ryan Leech inspected.co.uk
Duitsland: Anna Küfer contemporaryfoodlab.com
Polen: Pawel Nolbert nolbert.com 
Spanje: Alicja McCarthy we-heart.com
USA: Sean Santiago http://www.sean-santiago.com/
Zweden: Marta Vargas www.martavargas.com

Klik hier voor beelden in hoge resolutie. 

Voor meer info, beelden of interviews aarzel niet om contact op te nemen met:

Walkie Talkie
Marie Lemaitre
marie@talkie.be
0494 92 21 52

This is Antwerp
Rik Seniow
Rik.Seniow@stad.Antwerpen.be
03 338 95 72