Gentse cultuurhuizen in oranjegekte

Gentse cultuurhuizen in oranjegekte

Ontdek het erfgoed van de orangisten op Erfgoeddag

Donderdag 16 april 2015 — Gedurende heel het jaar is “Gent kleurt oranje” het culturele thema van de stad Gent. Het is namelijk tweehonderd jaar geleden dat het Koninkrijk der Nederlanden, waar Gent toen ook toe behoorde, ontstond. Onder leiding van koning Willem I, werd in de stad onder meer de universiteit opgericht, het kanaal Gent-Terneuzen gegraven en een nieuwe haven opgericht. 2015 is dan ook het jaar bij uitstek om de Gents-Nederlandse relatie in de oranje bloemetjes te zetten.

Gentse cultuurhuizen zetten het jaarthema op allerlei mogelijke manieren in, van muziek, theater, poëzie, street-art tot tentoonstellingen in o.a. het STAM, Design Museum Gent, MIAT en Museum voor Schone Kunsten

De kick-off op de Grote Oranje Avond

Burgemeester Daniël Termont en Schepen van cultuur Annelies Storms luiden het culturele themajaar feestelijk in op de Grote Oranje Avond op woensdag 29 april. In het stadhuis verwelkomen ze alle geïnteresseerden om een woordje uitleg te geven bij ‘Gent kleurt Oranje’ en verschillende sprekers halen de historische en actuele banden aan tussen Gent en Nederland. De oranje toon wordt gezet door muzikale intermezzo’s van ‘The Flipside Paradox’, een clash tussen de Nederlandse en Belgische jazzscène. Nadien zijn alle gasten uitgenodigd op de receptie. Inschrijven is gratis en kan via deze link: go.gent.be/oranjeavond

 

Het erfgoed van de Orangisten

De vaste waarde Erfgoeddag op 26 april wordt voor de gelegenheid in een oranje jasje gestoken. De vraag “Waarom waren er in Gent zoveel orangisten tegen de onafhankelijkheid van België?” vindt zijn antwoord tijdens de lezingen “Orangisme in de oude Gent-collectie”. De lezingen gaan door in de Gentse stadsbibliotheek en duren ongeveer een uur. Mogelijke uren zijn om 9u30, 11u, 13u, 14u30 en 16u.

 

Het Guislain museum en Uitgelezen in een oranje jasje

Tot 21 september is er in het Guislain museum de tentoonstelling Karakterkoppen - Over haviksneuzen en hamsterwangen. Die werd opgezet in samenwerking met het Teylersmuseum uit Haarlem, het oudste museum in Nederland. De expo legt de relatie bloot tussen uiterlijk en innerlijk en het gebruik hiervan in de psychiatrie, de criminologie, maar ook in de publieke opinie.

Op 26 mei tijdens de Deluxe editie van Uitgelezen, het maandelijkse boekenprogramma van Vooruit, gaat alle aandacht dan weer naar de Nederlandse literatuur.

 

Muziek met een oranje toon

Jazzliefhebbers halen het hele jaar door hun hart op tijdens de JazzLab Series. Geniet van een clash tussen de Zuid-Nederlandse en Vlaamse jazz- en improscène, met als uitvalbases Eindhoven en Gent.

Ook de vierde editie van TUNES, een reeks jazzoptredens op 30 april aan Sint-Jacobs, kleurt dit jaar oranje. Dit gratis festival zet de scène van actieve jazzcafés in Gent in de schijnwerpers. Om 20u geven daar een aantal ‘oranje’ jazz docenten aan School of Arts Gent samen met Tineke Postma het beste van zichzelf. Tineke Postma is een begrip in de Nederlandse en internationale jazzkringen en een van de grootste exporthits van Nederland. 

Het MIAT belicht tijdens de tentoonstelling Piano & Co van 26 april tot 25 oktober de geschiedenis van de Belgische piano-industrie. De expo belooft een ware ontdekking met meer dan dertig historische instrumenten én als ultiem pronkstuk de vleugelpiano van Willem I.

 

Vivat Willem!

Wie zich helemaal wil onderdompelen in het oranje Gent van weleer zal met volle teugen genieten van het boek dat rond het cultureel themajaar wordt gelanceerd op 17 april. Het boek “Vivat Willem! onzen Koning. Het Verenigd Koninkrijk de Nederlanden 1815-1830”, geschreven door Joris De Zutter, brengt het intrigerende verhaal van Willems bewind. Je leest bij over de boeiende persoonlijkheid van de Nassau-koning: een koppige, ei zo na tirannieke autocraat maar tegelijk een progressieve en energieke ondernemer.

Het boek kost 14 euro en is te koop in
- de boekhandel
- de Stadswinkel, Botermarkt 17A, 9000 Gent, tel. 09 266 70 40, fax 09 266 52 29, e-mail stadswinkel@gent.be
- aan de balies van de stedelijke musea en historische huizen
 

Wie niet genoeg kan krijgen van de oranjegekte komt in het najaar ook zeker aan zijn trekken. Meer info rond het programma vind je via deze link: https://stad.gent/gent-kleurt-oranje

Voor extra informatie, beeldmateriaal of een interview met schepen van cultuur Annelies Storms aarzel niet contact op te nemen met: 
Marie Lemaitre
marie@talkie.be
0494 92 21 52 

 

Gent Kleurt Oranje door Britt Raes

Postkaart Gent Kleurt Oranje
programma De Grote Oranje Avond
logo Gent Kleurt Oranje
boek cover Vivat Willem