Gentse cultuurhuizen dit najaar in oranjegekte

Gentse cultuurhuizen dit najaar in oranjegekte

Donderdag 11 juni 2015 — Gedurende heel het jaar is “Gent kleurt Oranje” het culturele thema van de stad Gent. Tweehonderd jaar geleden ontstond namelijk het Koninkrijk der Nederlanden, waar Gent toen ook toe behoorde. Onder leiding van koning Willem I, werd in de stad onder meer de universiteit opgericht, het kanaal Gent-Terneuzen gegraven en een nieuwe haven aangelegd. Ook dit najaar zijn er tal van initiatieven die de Gents-Nederlandse relatie in de oranje bloemetjes zetten.

Oranje open monumentendag extra leuk voor kinderen!

Zondag 13 september kan je overal in Vlaanderen onroerend erfgoed bewonderen.
Zowel het bouwkundig, landschappelijk als archeologisch patrimonium maar ook mobiel erfgoed maken deel uit van het programma.
Een “Gent kleurt Oranje” stadsplan gidst je door de straten van de stad, zo ontdek je allerhande monumenten die gelinkt zijn aan de periode 1815-1830. Zo stelt onder andere de Aula van UGent haar deuren open en ook de Troonzaal van het Stadhuis. De Aula dateert uit de Oranje periode en in de Troonzaal werd in 1817 de universiteit plechtig geïnstalleerd, in het bijzijn van de kroonprins Willem-Frederik van Oranje-Nassau.
Een “Gent kleurt Oranje” stadsplan gidst je door de straten van de stad, zo ontdek je allerhande monumenten die gelinkt zijn aan de periode 1815-1830. 
Naast De Willemwandeling werd voor kinderen tussen 6 en 12 jaar het ‘Willemwandelboekje’ gemaakt, een doe-boekje dat kinderen spelenderwijs de belangen van het koningschap van Willem I en de daarbij horende monumenten doet ontdekken. Het Willemwandelplan en het Willemwandelboekje zijn gratis verkrijgbaar bij het infokantoor Toerisme, STAM, Designmuseum en het MSK.  

Stap in het STAM binnen in het verloren koninkrijk

Van 15 oktober 2015 tem 28 maart 2016 ontdek je in het STAM hoe de Belgen de periode onder het bewind van Willem I beleefd hebben. De tentoonstelling “Het verloren koninkrijk. Willem I en België” toont onder andere aan waarom het Zuiden zo anders stond tegenover koning Willem I dan het Noorden en hoe Willem I aan bijnamen kwam als de Koperen Koning en de Kanalenkoning. Sprekende citaten, spotprenten, historische objecten en interactieve multimedia voeren je mee naar de tijdsgeest van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden en de beginjaren van het onafhankelijke België. Fotograaf Michiel Hendryckx brengt er in een nieuwe reeks foto's hedendaagse sporen in beeld van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, in België en in Nederland.
 

Design Museum Gent goes Dutch!

Van 23 oktober 2015 tem 13 maart 2016 gaan België en Nederland een spannende confrontatie met elkaar aan in Design museum Gent. In de tentoonstelling “Design Derby België – Nederland” worden van beide landen de beste ontwerpers en ontwerpen uit twee eeuwen verenigd.
Van de sierlijke Belgische art nouveau tot de strakke Nederlandse variant en van onze verfijnde ambachtelijkheid tot het meer conceptuele design bij onze noorderburen. In samenwerking met Museum Boijmans van Beuningen (Rotterdam) brengen ze een overzicht op 200 jaar (1815-2015) vormgeving uit België en Nederland met meer dan 400 werken. De tentoonstelling onthult opvallende overeenkomsten of verrassende verschillen tussen de twee landen. Het is de eerste keer dat de ontwerppraktijken van België en Nederland op een dergelijke schaal worden vergeleken! 
 

Het MSK voert je mee naar de Gouden Eeuw van de schilderkunst

Het Museum voor Schone Kunsten wist bij de vorige eeuwwisseling een aanzienlijk aantal Hollandse schilderijen uit de 17e eeuw te verzamelen, een periode die onze Noorderburen beschrijven als ‘de gouden eeuw van de schilderkunst’.
Het MSK biedt met de tentoonstelling ‘De Gouden Eeuw Revisited” een unieke en frisse blik op deze rijke collectie, waarvan vele werken lang in een opslagplaats verborgen zijn gebleven tot nu. De expo opent op 10 oktober 2015 met werken van zowel prestigieuze kunstenaars als minder bekende getalenteerde schilders.
 

Een Muzikale confrontatie tussen Noord en Zuid
24/10/2015 van 13u30 tot 18u in de Gentse binnenstad

Op zaterdag 24 oktober presenteert vzw MechaMusica een muzikale happening rond straatorgels. In de centrumstraten en op de pleintjes komen grote en kleine straatorgels uit Nederland en België bijeen.
België is de bakermat van de automatisch spelende orgels en nog steeds wordt het dansorgel gezien als het meest typische dansvertier instrument van de jaren zestig.
De Nederlandse orgelbouwers gingen hun eigen weg en grossierden vooral in het grotere straatorgel op aanhangwagen die we kennen van aan de Amsterdamse grachten…
Zowel de gelijkenissen als de verschillen in presentatie, orgel-uitbouw en repertoire worden op 24 oktober in de Gentse straten aanschouwelijk in beeld gebracht.
Per locatie wordt een vriendschappelijke derby gespeeld tussen Noord & Zuid met twee vergelijkbare orgels. Het publiek krijgt de gelegenheid een voorkeur uit te spreken. De stemmen worden geteld terwijl alle orgels zich verzamelen op één centraal plein om 17u. 

In Europa
Meeslepende trip door het Europa van de 20ste eeuw

NTGent en LOD Muziektheater brengen In Europa van journalist en publicist Geert Mak. In vijf etappes reizen we vanuit onze schouwburg af naar de plekken die Mak bezocht. Een meeslepende trip door het Europa van de twintigste eeuw, geregisseerd door Johan Simons en onder muzikale leiding van Dick Van der Harst. Met teksten van Geert Mak en anderen. Op scène: acteurs van NTGent en muzikanten. In de zaal: u – reiziger.
5 avonden, telkens om 20u in de Schouwburg: 6/10, 10/11, 15/12, 22/2, 19/4 

Schilderachtig Gent

De Zwarte Doos (Stadsarchief en Stadsarcheologie Gent) bewaart een unieke collectie van 134 aquareltekeningen met gezichten van de stad, geschilderd door Jean Baptiste Joseph Wynantz tussen 1820 en 1823. Naar aanleiding van Gent kleurt Oranje worden deze prachtige werken gerestaureerd, gedigitaliseerd, online toegankelijk gemaakt en gepubliceerd in een boek. De tekeningen geven een idyllisch en verstild beeld van Gent tijdens de Hollandse tijd.
Op 9 oktober 2015 wordt in De Zwarte Doos  het boek “Schilderachtig Gent, de aquarellen van Jean Baptiste Joseph Wynantz” aan het publiek voorgesteld. Het zal de stadsgezichten van Wynantz en tijdgenoten omvatten alsook een kijk op de evolutie van het Gentse stadsbeeld in de voorbije 200 jaar.

Alle beelden in high res kan je downloaden via deze link: https://www.dropbox.com/sh/0jzi2n9iqtemcqu/AABajq5XR8D6qPF-mLglK5WDa?dl=0

Meer info rond het programma vind je via deze link: https://stad.gent/gent-kleurt-oranje

Voor extra informatie, beeldmateriaal of een interview met schepen van cultuur Annelies Storms aarzel niet contact op te nemen met: 
Marie Lemaitre
marie@talkie.be
0494 92 21 52 

 

Gent Kleurt Oranje door Britt Raes

Portret van Willem I, koning der Nederlanden, Joseph Paelinck, 1819
STAM - Aula UGent, 2014 © Michiel Hendryckx
Links: Waac’s Design & Consultancy, Senseo, 2003, uitvoering Philips / Douwe Egberts. Rechts: Erik Sijmons, Samsonite Cosmolite, 2009.
MSK - De Gouden Eeuw revisited - Frans Hals, Damesportret
STAM - De prijsuitreiking aan de laureaten van de tentoonstelling van nationale industrie te Gent in 1820’, M van Bree, STAM
Willemwandeling
Open Monumenten Dag (Copyright Dienst Monumentenzorg Stad Gent)
MSK - De Gouden Eeuw revisited
Links: Studio Wieki Somers (Dylan van den Berg & Wieki Somers), Aoyama, 2014. ©Fabrice Gousset Courtesy Galerie Kreo. Rechts: Muller Van Severen, Installation S. Courtesy Valerie Traan Gallery. Foto: Fien Muller.
Postkaart Gent Kleurt Oranje
Willemwandeling
Open Monumenten Dag
Open Monumenten Dag (Copyright Dienst Monumentenzorg Stad Gent)
Links: Tel Design, logo Nederlandse Spoorwegen, 1967. Rechts: Jean Paul Emonds-Alt, logo Brusselse Metro, 1976.
Kinderactiviteiten in Design Museum - Design Derby België - Nederland
Links: Frans Zwollo, 1900, zilver en turkoois. Collectie Rijksmuseum Amsterdam. Rechts: Philippe Wolfers, ‘Les Lys’, 1897, brons. Collectie Design museum Gent.
STAM - Leeuw van Waterloo, 2014 © Michiel Hendryckx
STAM - Campagnebeeld expo ‘Het verloren Koninkrijk, Willem I en België'
MSK - De Gouden Eeuw revisited - Reinier Nooms, bijgenaamd Zeeman, Zeegezicht
Wynantz aquarel - © De Zwarte Doos – Stadsarchief
Kinderactiviteiten in Design Museum - Design Derby België - Nederland
Wynantz aquarel - © De Zwarte Doos – Stadsarchief
Design Derby België - Nederland affiche
Wynantz aquarel - © De Zwarte Doos – Stadsarchief
Wynantz aquarel - © De Zwarte Doos – Stadsarchief
Kinderactiviteiten in Design Museum - Design Derby België - Nederland
logo Gent Kleurt Oranje
Links: Mart Stam, stoel, uitvoering Thonet, 1931, staal en hout. Collectie Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. Foto: Tom Haartsen. Rechts: Gaston Eysselinck, typistenstoel, 1931, staal en hout. Collectie Design museum Gent.