Floraliën 2016 veroveren de Gentse binnenstad

Dynamisch stadsfestival van 22 april tot en met 1 mei 2016

Woensdag 29 april 2015 — In de lente van 2016 krijgt Gent er met de Floraliën Gent een nieuw, dynamisch en interactief stadsfestival bij. Het kunstenkwartier - het Citadelpark, het Sint-Pietersplein, de Leopoldskazerne en de Bijlokesite – wordt 10 dagen lang het decor voor een bruisend bloemen- en plantenfestival met ruimte voor florale kunst, inspiratietuinen, natuurprojecten en tentoonstellingen. Het publiek kan er niet alleen kijken maar ook beleven en doen tijdens interactieve en participatieve workshops. 

Back to the roots

De Floraliën Gent trekken weg uit de expohallen en keren terug naar stad Gent. Op 4 sites van het kunstenkwartier – Citadelpark, Sint-Pietersplein, Leopoldskazerne en Bijlokesite – gaan bloemen en planten in dialoog met prestigieuze stadslocaties. Met prikkelende florale pop-upaccenten op het parcours tussen de sites biedt het tiendaagse event een onvergetelijke groen-beleving in de stad.

Interactie, beleving en trends: dat zijn de sleutelwoorden. 

 

Florale kunst

De Vlaamse bloemsierkunst is wereldwijd bekend. Deze editie besteedt dan ook speciale aandacht aan de integratie en interpretatie van bloemen en planten in kunstprojecten en -installaties. In het kunstenkwartier bewondert het publiek het werk van topfloristen en grootmeesters van wereldniveau dat floristiek in confrontatie gaat met de historische locaties en kunst. 

Inspiratietuinen

Tuinieren is populair. In de stad of op het platteland, horizontaal of verticaal, alleen of samen. De Floraliën Gent spelen hierop in met showtuinen en inspiratietuinen die perfect aansluiten bij de laatste trends. Het doel is het publiek te inspireren om zelf groene vingers te kweken, of groen in de stad, straat of thuis binnen te brengen.

Een beetje Japan in Gent

Ook Japan is eregast op de Floraliën 2016. Gent en Kanazawa zijn zustersteden sinds 1971 en hebben al 150 jaar zowel artistieke, economische als bestuurlijke banden met elkaar. In het kader van deze mooie samenwerkingsovereenkomst zal de stad Kanazawa een groot gedeelte invullen op de Bijlokesite waar bloemsierkunstenaars de dialoog aangaan met een Oosters thema.

Het basisidee: 4 sites – 4 thema’s

Telkens vanuit een aparte invalshoek gaan bloemen en planten in dialoog met mooie en prestigieuze stadslocaties. Per site zoomen we dieper in op een specifiek thema: 

 • In het Citadelpark wordt uitgebreid ingegaan op wat bloemen en planten betekenen voor mensen en de samenleving.
 • Op het Sint-Pietersplein tonen we de rijke geschiedenis, alsook de nieuwste ontwikkelingen die zowel door de sector als het onderwijs worden gedragen.
 • In de Leopoldskazerne rijst een echt bos op in de stad.
 • Terwijl Oost en West elkaar ontmoeten op de Bijlokesite.

Kortom, de Floraliën Gent bieden in 2016 een grensverleggende tentoonstelling die op educatieve en interactieve wijze de natuur binnen onze stadsgrenzen brengt. Het event is met deze nieuwe aanpak meer dan ooit de uitstraling van de Vlaamse sierteeltsector en zet mee het belang van onderzoek en innovatie in Gent en Oost-Vlaanderen in de kijker.


Praktisch

 • Wanneer?
  Van vrijdag 22 april tot en met zondag 1 mei 2015, telkens van 8u00 tot 22u00 (laatste toegang om 21u00) 
 • Waar?
  De Gentse Floraliën vinden plaats in het kunstenkwartier van Gent. Het parcours is 5 km lang. Op het traject is er tijd voor een hapje en een drankje.
 • Prijs?             
  € 32: standaard tarief 
  Nota: + € 3 per ticket gedurende het eerste weekend (22 > 24 april 2016)
  De reductietarieven voor bepaalde doelgroepen zullen worden gecommuniceerd vanaf 1 juli 2015.

Bestel nu al je tickets via de website – www.floralien.be of telefonisch op het nummer +32 (0)70 345 999 (€ 0.30/min.; elke werkdag telefonisch bereikbaar van 9u00 tot 12u30 en van13u30 tot 18u00)

Voor meer informatie, bezoek: www.floralien.be

Fotomateriaal vind je via deze link: https://www.flickr.com/photos/131984262@N06

 

De organisatie achter Floraliën Gent, de Koninklijke Maatschappij voor Landbouw en Plantkunde (KMLP), bestaat al 207 jaar. Haar koninklijke titel dankt ze aan koning Willem I, koning der Nederlanden, die in 1815 de titel van beschermheer aanvaardde. De allereerste bloemen- en plantententoonstelling vond plaats in 1808, in een Gentse herberg, en maakte sindsdien een spectaculaire groei en evolutie door. In 2016 verlaten de Floraliën de expohallen van Flanders Expo en keren ze terug naar de stad.

Floralien_Foto_www.bartvanleuven.com_1
Floralien_Foto_www.bartvanleuven.com_1
Floralien_Foto_www.bartvanleuven.com_1