Een inspirerende zomer met Born in Antwerp!

Dinsdag 8 maart 2016 — Stad Antwerpen zet dit jaar Antwerps creatief talent in de kijker met het themajaar Born in Antwerp. Naast een druk programma in het Hoofdkwartier van Born in Antwerp, te Kattendijkdok-Oostkaai 21, staan er deze zomer ook een hoop tentoonstellingen en events op de planning.

Born in Antwerp gaat in zee met 5 sleutelfiguren in de Antwerpse creatieve sector om de projecten van jonge Antwerpse kunstenaars en creatieve ondernemers in de spotlights te zetten. Modeontwerper Bruno Pieters,  beeldend kunstenaar Lieven Segers, 3D designer en illustrator Rizon Parein, industrieel ontwerper Axel Enthoven en managing director van Creative Belgium Isabel Van den Broeck zetten hun ervaren schouders onder Born in Antwerp. Deze curatoren hebben een uitstekende neus voor opkomend talent en presenteren dit graag aan het publiek. Naast De Invasie staan er deze zomer een pak interessante tentoonstellingen en expo’s op de planning bij Born in Antwerp.

Bruno Pieters ontrafelt Antwerps modenetwerk met expo “Behind the clothes”

Met zijn merk Honest By biedt Bruno Pieters een zo ecologisch mogelijk product aan dat op eerlijke en ethische wijze geproduceerd is. De klant krijgt inzicht in het volledige productieproces, de oorsprong van het textiel en hoe het werd behandeld.

Net zoals zijn missie met Honest By, wil Pieters nu het Antwerps creatief modenetwerk ontrafelen aan de hand van een diepgaand onderzoek. Met de tentoonstelling “Behind the clothes” toont de ontwerper op een originele manier hoe elke aankoop een mogelijke invloed heeft op tientallen levens. Deze eigenzinnige expo biedt een unieke kijk op het netwerk achter een Antwerpse modelijn, gaande van ontwerpers, grafisch vormgevers, naaiateliers tot zelfs muzikanten.

De tentoonstelling loopt van 4 juni tot 31 juli 2016 in de loods naast het Hoofdkwartier van Born in Antwerp, Kattendijkdok-Oostkaai 22, 2000 Antwerpen

Tekens aan de Antwerpse wand met ’11 Kunstenaars Tegen De Muur’ 

Curator en beeldend kunstenaar Lieven Segers laat een eclectische groep van elf Antwerpse kunstenaars los op de stad! Elk maken ze een kunstwerk in geheel eigen stijl op of rond een gevel in het centrum van Antwerpen.
Segers weet hier een aantal van de meest spraakmakende Antwerpse namen voor de strikken. Zowel Guy Rombouts, Fred Bervoets, Dennis Tyfus, Denie Put, Nadia Naveau & Nick Andrews, Lieven Segers, Luc Tuymans, Michèle Matyn, Guillaume Bijl als Nel Aerts komen uit hun comfortzone en geven hun visueel antwoord op de openbare beelden die we dagelijks op straat zien.

Openluchttentoonstelling “11 Kunstenaars Tegen De Muur” gaat van start op vrijdag 1 juli. Dan zullen de 10 werken klaar zijn.

Antwerpse masters verenigd!

Born in Antwerp wil de creatievelingen van morgen aan het grote publiek presenteren en doet dit met een primeur! Voor de allereerste keer worden de afstudeerprojecten van de masterstudenten van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen en St-Lucas Antwerpen samen getoond. De studenten grafische vormgeving, beeldhouwkunst, schilderkunst, illustratie, fotografie tot zelfs juweelontwerp zetten samen hun beste beentje voor en tonen waar zij in uitblinken!

De ambitieuze tentoonstelling Capital M – Master Exhibition of St-Lucas and Royal Academy, Antwerp in de parkloods in Park Spoor Noord opent op 25 juni en loopt tot 10 juli.

Een blik achter de schermen van de Modeshow van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten

De Modeafdeling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen wordt beschouwd als een van de belangrijkste en meest invloedrijke modeopleidingen ter wereld. Het jaarlijkse afstudeerdefilé van de Antwerpse Modeafdeling is dan ook een groot modefeest dat 5000 toeschouwers van over de hele wereld verenigt. Dit jaar vindt de show plaats op 10 en 11 juni in de Parkloods van Park Spoor Noord.

Ook dit jaar biedt de Modeafdeling het publiek een exclusieve blik op het creatief proces van de studenten aan de hand van een levendig parcours langsheen de installaties van de masterstudenten en dit op diverse locaties op het Eilandje. Bezoekers krijgen de kans om de silhouetten van dichtbij te bestuderen en het concept van elke collectie volledig te ontdekken. Ze krijgen een unieke inkijk in schetsboeken en sfeerboeken met collages en inspiratie, iets dat normaal gezien enkel bestemd is voor juryleden en headhunters.

Creatieve broedplaats voor talent op het Eilandje
In de zomer is het Hoofdkwartier van Born in Antwerp dé place to be in Antwerpen. Vanaf 22 april tot 2 oktober wordt het Hoofdkwartier namelijk een bruisende mix van workshops, ateliers, expo’s en markten. Op donderdagen kan je er terecht voor interessante events zoals Fashion Whispers en Let’s Talk Design. Elke vrijdag krijgt telkens een andere Jonge Maker carte blanche om dan een avond in het Hoofdkwartier te organiseren. Stephanie Specht, Dennis Tyfus, Unfold, Studio Start, Sara De Bondt zijn slechts een aantal namen die de revue passeren. Op zaterdag zit je goed voor een film of workshops van o.a. Otarkino (diner op het ritme van de film), Les Odettes of CTRL Copy. Afspraak op zondag voor verrassende lokale markten zoals MARTA, Goegekregen en de Buurderij. Gedurende de periode dat het Hoofdkwartier geopend is, krijgt elke curator ook zijn of haar Dag van de curator. Hier mogen deze Born in Antwerp ambassadeurs elk het hoofdkwartier volledig naar hun hand te zetten. Dit kan gaan van lezingen, workshops, ateliers, concerten, expo’s, anything goes

Locatie Hoofdkwartier: Kattendijkdok-Oostkaai 21, Antwerpen

En daar stopt het niet voor Born in Antwerp!

In het najaar volgt de heropening van het museum Plantin Moretus op 30 september en brengt curator Rizon Parein het OFFF festival naar Antwerpen van 22 tot 24 september. Van 30 september tot 2 oktober slaan Born in Antwerp en Flanders DC de handen in elkaar voor het afsluitevent van Born in Antwerp waar creatieve ondernemers in de spotlights worden gezet.

Voor extra info, beelden of interviews aarzel niet om contact op te nemen met: 

Marie Lemaître
marie@talkie.be
0032 494 92 21 52