De eerste Vlamingen naar de IJslandse eruptie

De eerste Vlamingen naar de IJslandse eruptie

Vrijdag 19 september 2014 — Een groepje Vlamingen onder leiding van IJSLANDreizen trekt momenteel door het noorden en oosten van IJsland. Ze vlogen als eerste Vlamingen over de eruptiezone van Holuhraun. De spleeteruptie afkomstig van de Bárðarbunga-vulkaan.

Mario Coppens, product manager IJSLANDreizen, meldt dat het fenomeen een zodanige indruk heeft nagelaten op alle deelnemers waardoor reisleider Willy Wouters hem in naam van de groep de volgende reactie stuurde: 

"Adembenemend, spectaculair, onwezenlijk. Voor iedereen de mooiste ervaring die ze ooit hebben meegemaakt. We reden bij zonsopgang door het buitenaardse landschap van de Odadahraun, naar de plaats van afspraak met de vliegtuigen. De zon was gesluierd door de zwavelwolk; het buitenaardse werd hierdoor nog geaccentueerd. De gloed van de eruptie kleurde de onderkant van het  wolkendek rood. Het gevoel op een levenloze planeet te zijn. Met de vliegtuigjes naderden we langzaam de paddestoelvormige stoomwolk die door de eruptie hoog in het luchtruim wordt gestoten."

"Na het overvliegen van de Askja vulkaanrand werden de eerste vuurhaarden zichtbaar", gaat Willy Wouters verder. "De piloten navigeerden de toestellen op geringe hoogte langs de kraterrij. Vloeibare massa werd hoog in de lucht geslingerd. De roodgloeiende stromen die door de kraters worden uitgespuwd vloeien in noordoostelijke richting naar de Jokulsa à Fjöllum, de belangsrijkste rivier van Noord IJsland. Een permanent 'wow' gevoel, ontroerend, spectakel van het hoogste niveau."

Coppens meldt ook nog dat de reisleider tweemaal per dag contact heeft met de civiele bescherming waardoor de zwavelwolk die in die regio van het eiland hangt zoveel mogelijk kan worden vermeden.

Wanneer door het veranderen van de windrichting de zavelwolk toch in de richting van de groep drijft, krijgt hij een waarschuwings-sms waardoor we de tijd krijgen om de nodige voorzorgen te nemen. Deze manier van werken wordt zowel door de deelnemers als de lokale autoriteiten geapprecieerd. Het zorgt voor 100% vertrouwen bij alle partijen en als specialist is het geen probleem om het programma flexibel op te bouwen.  

 

Meer info vind je hier: http://prez.ly/9Kg

Voor meer up to date informatie kan je steeds terecht bij Mario Coppens van IJSLANDreizen via: Mario.Coppens@zuiderhuis.be.