Dans de charleston tijdens een vernieuwd Bal Rat Mort

Dans de charleston tijdens een vernieuwd Bal Rat Mort

In Oostende vieren ze voor de 118de keer Bal Rat Mort

Vrijdag 15 januari 2016 — Op zaterdag 5 maart is het zover! Dan vindt in Oostende de 118de editie van het Bal Rat Mort plaats in het Kursaal. Burgemeester van Oostende Johan Vande Lanotte is alvast trots dat het bal in zijn stad blijft doorgaan: “Het bal is een meerwaarde voor Oostende, een eer voor het Kursaal”, aldus Vande Lanotte. 

Toen in 1896 een groep van zestien uitbundige Oostendse mannen op studiereis trok naar Parijs maakte deze kennis met het Parijse nachtleven dat een enorme indruk op hen naliet. Op een avond belandden de Oostendenaars, met onder hen schilder James Ensor, in  ‘Rat Mort’ in het Montmartrekwartier. Het orkest was reeds vertrokken maar de huispianist en enkele leuke danseresjes zorgden voor een onvergetelijke feestelijke Parijse nacht. Drie jaar later, in 1898 organiseerde deze groep, genaamd Cercle Cœcilia waarvan James Ensor één van de oprichters was,  de eerste editie van het ‘Bal du Rat Mort’.

Het bal is ondertussen al aan zijn 118de editie toe. “Het volledige bestuur van de Cercle Cœcilia is ervan overtuigd dat het een buitengewoon feest wordt”, aldus Maurice Quaghebeur, voorzitter van de Koninklijke Cercle Coecilia. “We zijn ook trots dat het bal nog steeds in Oostende plaatsvindt.”.

The roaring twenties
Inspiratie voor deze 118de  editie haalde de organisatie uit de kaskraker ‘The Great Gatsby’. De organisatie wil vernieuwen en terug naar de totaalfeesten van vroeger, dus trekt het thema volledig door tot in de kleinste details. Bal Rat Mort zet de teletijdmachine in werking en neemt je mee naar de New Yorkse roaring twenties.  Wat kan je verwachten? Een avond vol glitter en glamour met fotoshoots in prachtige decors, dansinitiaties, een heuse ‘Beauty Boudoir’ waar de dames zich kunnen laten opmaken, een accordeonist en een dj met een echte grammofoon. Ook een live Big Band en een streepje Burlesque als special act kunnen niet ontbreken! De zalen van Het Kursaal krijgen ook een make-over. Denk aan Art-Deco, Black&Gold, grote kristallen luchters, pluimen, oldtimers en tonnen glitter.

Kostuumwedstrijd
Ook aan de gasten wordt gevraagd volledig op te gaan in het jaren ’20 thema. Denk aan dames met een mooie jurk en bijhorend bob-kapsel. Mannen  kiezen best voor een keurig maatpak  of smoking met leren Oxford veterschoenen en een vilten hoed. Een kostuumwedstrijd zet de bezoekers met de mooiste outfits in de prijzen.

Pop-up Bistro
Pop-up bistro Chambon zorgt voor lekkere drankjes en hapjes. Wat denk je van een glaasje champagne al dan niet vergezeld met oesters? Of geniet je liever van een cocktail op basis van gin of whisky? Het was niet voor niets dat in de jaren twintig de lekkerste cocktails hun oorsprong vonden. Tijdens de drooglegging in New York was alcohol aantrekkelijk omdat het niet mocht, maar tijdens Bal Rat Mort mag alles!

Kom daarom op 5 maart naar Kursaal Oostende om te dansen op de charleston samen met Mister Gatsby en zijn charmante Retronettes!

Klik hier voor beeldmateriaal in hoge resolutie. 

PROGRAMMA
20u00 - 23u00
De inkomhal wordt omgetoverd tot een zaal uit de jaren ‘20 vol leuke animaties ter voorbereiding van de party die losbarst in de Erehal om 22u00.

 • Gastheer “Mr Gatsby” himself zorgt voor een hartelijke verwelkoming op het bal
 • Fotoshoots met prachtige decors uit de jaren ‘20 (oldtimer auto, champagne bars, tableau Vivant ‘The Great Gatsby)...
 • Acteurs zorgen voor de juiste sfeer en vertolken rollen zoals een ‘Paparazzi-pin-up’, ‘Cinema Lady’, ‘Roulette Girl’,...
 • Een glamoureuze ‘Beauty Boudoir’ waar de dames zich kunnen laten opmaken om de juiste jaren ‘20 look te creëren
 • Onder andere een DJ met Grammofoon en een accordeonist zorgen voor de juiste ‘20’s vibes

22u00 - 04u00
Grote kristallen lusters, casino spelen, een Big Band, een DJ met Grammofoon, champagne & Oesterbar en Charleston danseressen brengen de sfeer in de Erehal terug naar de jaren ‘20.

 • Dans initiatie ‘Charleston’
 • Live Big Band “Alex Mendham & His Orchestra”
 • Een DJ zal het dak van het Kursaal eraf blazen met hits van de jaren ‘20 tot vandaag en dat tot in de vroege uurtjes
 • Burlesque Special Act
 • “Club Privé du Kursaal” opent na honderd jaar terug de deuren. Waag er je kans aan de roulettetafel.
 • Heerlijke snacks te verkrijgen in pop-up restaurant “Bistrot Chambon”
 • Kostuum wedstrijd.

PRAKTISCHE INFORMATIE

 • Tickets vvk: 30 € (indien aanwezig voor 22u00, gratis glas bubbels)
 • Groepstickets: vanaf 10 personen 5 € korting p.p.
 • Verkoop: Box Office Toerisme Oostende, www.kursaaloostende.be, 070/22.56.00
 • Beperkt aantal plaatsen voor deze eerste exclusieve editie!
 • Meer info: 059/29.50.50 - Kursaal
 • Dresscode: Great Gatsby style, roaring twenties (enkel toegang indien de dresscode gerespecteerd wordt)