Bardarbunga de nieuwe Eyjafjallajökull?

Bardarbunga de nieuwe Eyjafjallajökull?

Specialist IJslandreizen Mario Coppens geeft meer uitleg

Donderdag 21 augustus 2014 — IJSLANDreizen, marktleider in de Benelux voor individuele rondreizen en groepsreizen door IJsland, heeft momenteel een 150-tal reizigers die het eiland doorkruisen. Nog een 50-tal staan klaar om binnen de week te vertrekken. Door de plotse berichtgeving van een mogelijke vulkaanuitbarsting zijn het vooral klanten die eerstdaags vertrekken en de achterblijvende familieleden die zich zorgen maken.

Hetzelfde scenario speelde zich af in 2010 toen de Eyjafjallajökull uitbarstte en het ook al opviel dat net de reizigers ter plaatse zich geen zorgen maakten. "Gezien de ligging van deze vulkaan is er geen enkel gevaar", licht Mario Coppens, specialist van IJslandreizen toe. 

In tegenstelling tot de Eyjafjallajökull, die vlak naast de toeristische route ligt langs de zuidkust, ligt de Bárðarbunga bijna centraal op het eiland ver weg van de bewoonde wereld. "Uit voorzorg werden een aantal wegen afgesloten ten noorden van de Vatnajökull gletsjer waaronder de Bárðarbunga schuil gaat", zegt Mario Coppens. "Het risico bestaat dat bij een eruptie een vloedgolf ontstaat afkomstig van massa's gesmolten gletsjerijs. Een dergelijke vloedgolf heeft een onwaarschijnlijke kracht en is in staat om een volledig landschap in een mum van tijd schoon te vegen en alles op zijn weg wegspoelt. Zelfs stalen bruggen kunnen door een dergelijke vloedgolf tot schroot worden herleid." 

Waar geldt dan wel de oranje code voor reizigers?
"Alleen de reizigers die naar de Askja-vulkaan afzakken, een toeristisch hoogtepunt diep in het binnenland en in de gevarenzone, worden aangeraden om zich constant te informeren over eventueel gewijzigde omstandigheden", gaat Mario Coppens verder. De oranje code waar sprake over is (niveau 4 op een schaal van 5), is een code die gebruikt wordt om de luchtvaartsector te informeren in verband met de actuele toestand van een vulkaan. Een misvatting is dat deze kleurencode een niveau van gevaar uitdrukt op het terrein, waarbij code rood als zeer gevaarlijke vulkaan wordt aanzien. 

Wat als hij toch uitbarst?
"
Wat het effect zal zijn indien het tot een uitbarsting komt, is uiteraard onvoorspelbaar. Ook het soort uitbarsting en de windrichting spelen hierin een grote rol." Mario Coppens gaat verder: "Ten tijde van de Eyjafjallajökull in 2010 was het vooral de asuitstoot in combinatie met de windrichting en duur van de uitbarsting die voor problemen zorgde. Het jaar nadien barstte de Grimsvötn vulkaan uit, ongeveer 25 km zuidelijker dan de Bárðarbunga en eveneens onder de Vatnajökull gletsjer. De uitstoot was toen drie maal groter dan bij de Eyjafjallajökull, maar de uitbarsting duurde minder lang en de windrichting zat goed waardoor er weinig ruchtbaarheid werd aan gegeven."

"Aardbevingen, mogelijke uitbarstingen en effectieve uitbarstingen, IJslanders beschouwen het als een onderdeel van de dagdagelijkse beslommeringen en een gegeven dat hun land maakt tot wat het is", besluit Mario Coppens.

Voor meer up to date informatie kan je steeds terecht bij Mario Coppens van IJSLANDreizen via: Mario.Coppens@zuiderhuis.be. 

Contacteer ons

Mario Coppens

Zuiderhuis - IJslandreizen

IJslandreizen

Valerie Bourgeois

Walkie Talkie